فهرست مطالب

توسعه حرفه ای معلم - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1401)

نشریه توسعه حرفه ای معلم
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رباب رحمتی، امیر کریمی* صفحات 1-20

    مفهوم جهانی شدن و مسایل بین فرهنگی در جهان امروز از اهمیت بسیاری برخوردار است که بحث تربیت معلمان نیز از این قاعده مستثنا نیست. در این راستا دانشگاه های تربیت معلم سرتاسر جهان نیز به کارورزی بین المللی روی آورده اند. لذا این مقاله با هدف بررسی مقالات منتشرشده در حوزه کارورزی بین المللی در کشورهای خارجی به شیوه مروری انجام شده است. بر این اساس کلیدواژه های کارورزی خارج از کشور، کارورزی بین المللی، کارورزی در تربیت معلم، دانشجو معلم، توسعه حرفه ای، آموزش معلمان در پایگاه های گوگل اسکالر، وب آف ساینس، اسکوپوس، پابمد، ساینس دایرکت، امرالد، اریک مورد جست وجو قرار گرفتند و تمامی مقالات منتشرشده از سال 2016 تا 2022 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند که 20 مورد از آن ها بر اساس ملاک های خروج انتخاب و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که 30% از موضوعات بررسی شده در مقالات به بررسی شایستگی های تدریس بین المللی، 20% به تجارب آموزشی بین المللی، 10% به تجارب فرهنگی، 10% به کارورزی دور از خانه، 5% به کارورزی کوتاه مدت بین المللی، 5% به کارورزی بلندمدت بین المللی، 5% به رفتار حرفه ای معلمان، 5% به چالش های یادگیری، 5% به ادراکات کارورزان، 5% به مربیگری مجازی کارورزان پرداخته اند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که 20% مقالات اثر کارورزی بین المللی را بر شایستگی های بین فرهنگی، 19% اثر کارورزی بین المللی را بر توسعه حرفه ای، 17% بر رشد شخصی، 17% بر شایستگی های تدریس، 8% بر مهارت های زبانی، 7% بر خود تاملی، 4% بر اعتمادبه نفس، 2% بر تفکر انتقادی، 2% بر تفکر مسیله محور، 2% بر انعطاف پذیری و 2% بر سازگاری نشان دادند. همچنین نتایج نشان دادند که 10% از کشورها دوره های کارورزی دانشجویان خود را همراه با دانشجویان چند کشور دیگر در کشور میزبان برگزار کردند و 20% از کشورها کارورزی بین المللی را فقط همراه با دانشجویان کشور میزبان طی کرده و 70% دوره های کارورزی خود را بدون حضور کارورزان کشورهای دیگر و به تنهایی در مدارس میزبان گذراندند. بررسی فراوانی دانشجویان اعزامی به کارورزی بین المللی نشان داد که 25% از کشورها بین 3 تا 10 نفر را برای کارورزی بین المللی اعزام کردند، 25% کل دانشجویان دانشگاه را اعزام کردند، 20% بین 31 تا 60 نفر را اعزام کرده و 15% از 11تا 30 دانشجو و 15% باقیمانده تعداد نامشخصی دانشجو را به کشورهای دیگر برای گذراندن دوره کارورزی اعزام کرده اند. در نتیجه با توجه به اثربخش بودن کارورزی بین المللی توصیه می شود در دانشگاه فرهنگیان هم به این امر مهم توجه ویژه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کارورزی بین المللی، دانشگاه فرهنگیان، توسعه حرفه ای
  • عباس نجفی پور تابستانق*، مرجان کاربخش داوری، رضا کاظم زاده صفحات 21-34

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه پیش بینی رفتارهای غیراخلاقی در مدارس، براساس عدم امنیت شغلی و فرسودگی شغلی معلمان و کارکنان صورت گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل کلیه معلمان ابتدایی و کارکنان شهرستان زنجان بودند که بر اساس جدول مورگان، به صورت نمونه گیری تصادفی، 200 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گردآوری داده ها، از پرسشنامه های ادراک عدم امنیت شغلی (2005)، فرسودگی شغلی (1985) و رفتارهای غیراخلاقی پترسون (2002) انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون  و رگرسیون خطی چندگانه با نرم افزار SPSS ورژن 26، استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد با توجه به ضریب همبستگی، بین عدم امنیت شغلی و فرسودگی شغلی و رفتارهای غیراخلاقی، رابطه معناداری وجود دارد؛ همچنین بر اساس ضریب همبستگی و ضریب تعیین، بین فرسودگی شغلی و رفتارهای غیراخلاقی، ارتباط مثبت و قوی وجود دارد. براساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که ناامنی و فرسودگی شغلی منجر به شیوع رفتارهای غیراخلاقی در معلمان و کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: ناامنی شغلی، فرسودگی شغلی، رفتارغیراخلاقی، کارکنان و معلمان
  • محمود محمدی* صفحات 35-50

    این مقاله به واکاوی تجربیات زیسته دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از زندگی در خوابگاه ‎های دانشجویی می پردازد. زندگی در خوابگاه‎ های دانشجویی به مثابه برنامه درسی پنهان می تواند تاثیرات عمیق شناختی، احساسی و رفتاری بر دانشجویان داشته باشد. بررسی تجربیات زیسته دانشجویان از زندگی دانشجویی، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار مدیران و سیاست گذاران آموزشی و تربیتی دانشگاه قرار می دهد. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان کارشناسی ساکن خوابگاه دانشگاه فرهنگیان البرز هستند. نمونه ها بر اساس نمونه‎ گیری هدفمند انتخاب شدند که شامل 16 دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه فرهنگیان البرز هستند. تعداد نمونه ها بر اساس اصل اشباع نظری تعیین شدند. روش پژوهش، روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است که داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت مند جمع آوری و به روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. تجربیات زیسته دانشجویان از زندگی دانشجویی در 10 مقوله و 3 مضمون اصلی دسته ‏بندی شدند. مضامین اصلی عبارت اند از: سبک زندگی دانشجویی، تجربیات یادگیری فردی، تجربیات یادگیری اجتماعی. بررسی تجربیات زیسته دانشجویان نشان می دهند که زندگی دانشجویی نوعی سبک زندگی است که مشکلات و محدودیت های خاص خود را دارد و این سبک زندگی دانشجویی پیامدهای یادگیری اجتماعی و فردی مهمی بر دانشجویان دارد. از آنجایی که بخش مهمی از یادگیری های دانشجویان در دانشگاه فرهنگیان در خوابگاه ‎های دانشجویی رخ می دهد؛ بنابراین ضرورت دارد که این بخش از فرصت ها و منابع یادگیری دانشجویان مورد توجه مدیران و سیاستگذاران تربیت معلم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجربیات زیسته، دانشگاه فرهنگیان، زندگی دانشجویی، خوابگاه، پدیدارشناسی
  • ناصر عباسی*، عاطفه عبدی لیفکوئی صفحات 51-63

    آلفرد آدلر یکی از نظریه‎ پردازان برجسته حوزه روان‎درمانی است که رویکرد وی در زمینه علاقه اجتماعی، مورد توجه بسیاری از علاقه‎ مندان این حوزه است. هدف درمان آدلری، کمک به افراد در زمینه هدایت آن‎ها از سمت هدف‎های خودخواهانه، به سوی اهداف اجتماعی است. از سوی دیگر، تدوین مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش ‎و‎ پرورش یکی از اقدامات مهمی است که در طی سال‎های اخیر، توسط وزارت آموزش‎و‎پرورش صورت گرفته است؛ لذا بررسی مبانی جامعه‎ شناختی آن، که نقش ویژه‎ای در تربیت شهروندانی صالح و جامعه‎ای سالم دارد، دارای اهمیت فراوان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی مبانی جامعه‎ شناختی تربیت رسمی و عمومی از منظر رویکرد آدلری، با روش تحقیق تطبیقی بردی، به بررسی وجوه مشترک و تفاوت میان مبانی جامعه‎ شناختی تربیت رسمی و عمومی و رویکرد آدلری پرداخته است. نتایج، حاکی از آن است که وجوه اشتراک متعددی میان این دو دیدگاه وجود دارد؛ از جمله اینکه در هر دو دیدگاه، جامعه جزو جدایی ناپذیر زندگی انسان‎هاست. همچنین افراد ضمن بی‎ همتا بودن، در قبال جامعه مسیولیت خاص خود را دارند اهمیت و نقش بسیار مهم خانواده، از دیگروجوه اشتراک هر دو است. اما در مقابل، وجوه افتراقی چون تفاوت در نگاه به انسان، گرایش فطری اجتماعی اولیه و ثانویه و نوع نگاه به خانواد،ه در این دو دیدگاه، به چشم می‎خورد. نتایج مطالعه حاضر و پژوهش‏های مشابه که به تطبیق اسناد تعلیم و تربیت با نظریه‎ های مقبول روان‏درمانی -که نقش مهمی در سلامت روانی انسان‎ها دارند پرداخته‏ اند- می‏تواند موجب تقویت پایه‎ های علمی و کاربردی‎سازی این اسناد گردد و افق‎های تازه‎ای را پیش روی صاحب‏نظران تعلیم و تربیت قرار دهد.

    کلیدواژگان: تربیت رسمی و عمومی، سند تحول بنیادین، مبانی جامعه‎شناختی، رویکرد آدلری
  • هادیه رسولی زاده، رضا معصومی نژاد، محسن عباسی، امین شیخکانلوی میلان، خاور قره دینگه* صفحات 65-82

    هدف تحقیق حاضر تعیین روابط ساختاری خودشناسی انسجامی، خودمهارگری و نیازهای بنیادین روان شناختی با نگرش شغلی معلمان ابتدایی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان خوی در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از روش شبیه‎ سازی مونت کارلو 302 نفر به‎عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران (2008)، خودمهارگری تانگنی و باومایستروبون (2004)، نیازهای اساسی روان‏شناختی گاردیا، دسی و رایان (2000) و نگرش شغلی یزدان پناه (1393) استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه ها توسط متخصصان دانشگاهی تایید و پایایی درونی از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب، 84/0 ، 78/0، 80/0 و 79/0 به‎دست آمد. برای تعیین وضعیت نرمال‎بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد و با توجه به غیرنرمال‏بودن توزیع داده ها، از تحلیل معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که خودشناسی انسجامی، خودمهارگری و نیازهای بنیادین روان شناختی با نگرش شغلی معلمان ابتدایی، روابط مثبت و معنا داری دارد. نتایج نشان می دهد که با فراهم‏کردن شرایط برای ارتقای مهارت‏های معلمی در ابعاد فردی، زمینه تسهیل و تسریع فرایند تدریس باکیفیت،فراهم می شود.

    کلیدواژگان: خودشناسی انسجامی، خودمهارگری، نیازهای بنیادین روان شناختی، نگرش شغلی معلمان
  • محسن ایزان*، افسانه احمدی علی آبادی صفحات 83-109

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی ادراک و تجربه زیسته مدیران و معلمان از فرصت ها و چالش‎های طرح کارآمد (مدرسه توانمندساز) در مدارس ابتدایی و ارایه راهکارهایی برای اجرای اثربخش طرح و غلبه بر چالش های آن انجام گرفت. این پژوهش به شیوه کیفی و با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان بالقوه شامل مدیران و معلمان مدارس آموزش‎ و پرورش استان آذربایجان غربی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند، با 10 نفر از مدیران مدارس و 20 نفر از آموزگارانی که سابقه شرکت در طرح را داشته اند، مصاحبه نیمه‎ ساخت مند، به عمل آمد. محاسبه اعتبار و روایی داده ها با استفاده از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش انجام گرفت. داده ها پس از پیاده‏سازی به شکل استقرایی و با شیوه کدگذاری نظری بررسی شدند. یافته های به دست آمده از مصاحبه مدیران و معلمان در پنج مقوله: 1. نیازسنجی علمی و آموزشی معلمان 2. توسعه مسیولیت معلمان در ارتقای صلاحیت‎های حرفه‎ای خود 3. رشد و توسعه حرفه‎ای معلمان 4. ارتقای کیفیت نظام تربیت معلم  5. تقویت هویت مدرسه و ارکان آن در توانمندسازی، دسته بندی‎شد. از چالش ها و مشکلات تجربه شده مدیران و معلمان چهار مقوله محوری، شامل: 1. فضای روانی و محیطی حاکم 2. تهیه منابع مختلف 3. برنامه‎ ریزی فعالیت‎ها 4. ارزیابی اقدامات طرح، استخراج گردید. همچنین، در تجزیه و تحلیل راهکارها و پیشنهادات مدیران و معلمان چهار مقوله‏ محوری: 1. زیرساخت اقتصادی 2. زیرساخت فناوری 3. زیرساخت فرهنگی 4. پشتیبانی سازمانی، به‎دست آمد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، طرح کارآمد، فرصت‏ها و چالش‎ها، دوره ابتدایی
|
  • Robab Rahmati, Amir Karimi * Pages 1-20

    The concept of globalization and intercultural issues has become so important in today's world that the issue of teacher education is no exception. In this regard, teacher training universities around the world have also turned to international internships. Therefore, this article has been done with the aim of reviewing the published articles in the field of international internship in foreign countries in a review manner. Articles published in Google Scholar, Web of Science, Scopus, PabMed, Science Direct, Emerald, Eric databases were searched using the keywords: Overseas Internship, International Internship, Teacher Training Internship, Student Teacher, Professional Development, Teacher Training . All published articles from 2016 to 2022 were reviewed and analyzed, of which 20 were selected and analyzed. Findings showed that 20% of the articles had an impact of international internships on intercultural competencies, 19% on professional development, 17% on personal growth, 17% on teaching competencies, 8% on language skills, 7% on self-reflection. And 10% of countries spent their internships internationally with interns from different countries, 20% spent internships with the host country, and the remaining 70% of students in one country spent their internships in host schools. As a result, due to the effectiveness of international internships, it is recommended to pay attention to Farhangian University as well.

    Keywords: : International Internship, Farhangian University, Professional Development, Review
  • Abbas Najafipour Tabestanagh *, Marjan Karbakhsh Davari, Reza Kazemzadeh Pages 21-34

    The aim of this study was predicting the emergence of immoral behaviors in schools based on job insecurity and burnout of teachers and staff. The method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population included all primary school teachers and staff in Zanjan, from among whom, based on Morgan table, 200 people were selected using random sampling procedure. In order to collect data, The Job Insecurity (2005), Burnout (1985) and Peterson’s (2002) Immoral Behaviors Questionnaires were used. Pearson correlation, multiple linear regression and one-way analysis of variance were used to analyze the data using SPSS software version 26. Findings from the test of the hypotheses showed that there was a significant relationship between job insecurity and burnout with immoral behaviors. Also, based on the correlation coefficient and the coefficient of determination, there was a strong and positive relationship between burnout and immoral behaviors. Based on the findings, it can be concluded that the emergence of insecurity and burnout leads to the prevalence of unethical behavior among teachers and staff.

    Keywords: Job insecurity, Burnout, immoral behavior, staff, teachers
  • Mahmood Mohamadi * Pages 35-50

    This article analyzes the lived experiences of Farhangian University students from living in student dormitories. Living in student dormitories, as a hidden curriculum, can have deep cognitive, emotional, and behavioral effects on students. Analysis of lived experiences of students from living in student dormitories provides valuable information to the educational administrators of universities. The statistical population of this research consists of undergraduate students of Farhangian University of Alborz. The samples were selected based on purposive sampling. The samples examined in this research are 16 students. The number of the participants was determined based on the principle of theoretical saturation. All the studied samples lived in student dormitories. The research method is a qualitative with a phenomenological approach. Data collection was done through semi-structured interviews and the method of data analysis is thematic analysis. Students' lived experiences of living in student dormitories were categorized into 10 categories and 3 main themes. The main themes are student lifestyle, individual learning experiences, and social learning experiences. The study of students' lived experiences shows that living in student dormitories is a kind of lifestyle. This lifestyle has problems and limitations. It has important social and personal learning consequences for students. An important part of students' learning at Farhangian University takes place in student dormitories. Therefore, this part of students' learning opportunities and resources must be paid attention to by managers and educational administrators, and policy makers.

    Keywords: Learning Experiences, Student life, Farhangian University, Student. dormitory Phenomenology
  • Naser Abbasi *, Atefeh Abdi Lifkoei Pages 51-63

    Alfred Adler is one of the leading theorists in the field of psychotherapy, whose approach to social interest has attracted the attention of many people interested in this field. The purpose of Adler's treatment is to help re-orient people from selfish goals to social goals. On the other hand, the development of the theoretical foundations of the document of fundamental change is one of the important measures taken by the Ministry of Education in recent years. Therefore, it is important to study its sociological foundations, which have a special role in educating competent citizens and a healthy society. The present study, which comparatively examines the sociological foundations of formal and general education from the perspective of Adler's approach, examines the commonalities and differences between the sociological foundations of formal and public education and Adler's approach through the method of Beredy comparative research. The results indicate that there are several similarities between these two views; among other things, in both views, society is an integral part of human life. Also, while individuals are unique, they have their own responsibilities to society, and the importance and role of the family is one of the commonalities of both. On the other hand, different aspects such as the difference in looking at human beings, the primary and secondary social instinctual tendencies and the type of looking at the family can be seen in these two perspectives The results of the present study and similar studies that have compared the documents of education and training with accepted theories of psychotherapy, which play an important role in human mental health, can strengthen the scientific foundations and application of these documents open new horizons in front of education experts.

    Keywords: Formal, General Education, Document of Fundamental Transformation, Sociological Foundations, Adlerian Approach
  • Hadieh Rasoulizadeh, Reza Masouminejad, Mohsen Abbasi, Amin Sheikh Khanlu Milan, Khaver Gareh Dingeh * Pages 65-82

    The aim of this study was to examine the structural relationships between cohesive self-knowledge, self-control and basic psychological needs with the job attitudes of primary school teachers. The statistical population included all primary school teachers in Khoy city in the academic year 1399-1400 from among whom 302 people were selected as a sample via relative stratified random sampling method using Monte Carlo simulation method. For data collection, questionnaires of cohesive self-knowledge of Ghorbani et al. (2008), Tangni and Baumistro Boone self-control questionnaire (2004), questionnaire of basic psychological needs of Guardia, et al. (2000) and job attitude questionnaire developed by Yazdanpanah (2014) were used. The face validity of the questionnaires was confirmed by some academic experts and the internal reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient which turned out to be 0.84, 0.78, 0.80 and 0.79. respectively. Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normality of the data and due to the abnormality of the data distribution, structural equation analysis via Smart PLS software was used to test the hypotheses. The results of data analysis showed that cohesive self-knowledge, self-control and basic psychological needs have a positive and significant relationship with the job attitude of elementary teachers. The results show that by providing conditions for improving teacher skills in individual dimensions, we can facilitate the quality of teaching process.

    Keywords: Cohesive self-knowledge, Self-control, Basic Psychological Needs, teachers' job attitude
  • Mohsen Izan *, Afsaneh Ahmadialiabadi Pages 83-109

    The aim of this study was to analyze the perceptions and lived experience of principals and teachers of the opportunities and challenges of the KARAMAD Plan (the empowering school) in primary schools and to provide solutions for effective implementation of the plan and overcoming its challenges. This research was conducted in a qualitative manner with a data-driven approach based. The potential participants included managers and teachers of schools in the West Azarbaijan Provinc. Using the purposeful sampling method, semi-structured interviews were conducted with 10 school managers and 20 teachers who had a history of participating in the project. The data were validated using two methods review of participants and review of non-participating experts in the study. The data were analyzed inductively and with theoretical coding method. The findings obtained from the interviews with the principals and teachers were classified into 5 categories: 1) Scientific and educational needs assessment of teachers, 2) Developing the responsibility of teachers in enhancing their professional competencies, 3) Professional growth and development of teachers, 4) Improving the quality of the teacher education system, 5) Strengthening the identity of the school and its pillars in empowerment. Four central categories were extracted from the challenges and problems experienced by the principals and teachers: 1) The prevailing psychological and environmental atmosphere, 2) Providing various resources, 3) Activity planning, 4) Evaluating project actions. Also, in the analysis of the solutions and proposals of managers and teachers, 4 key categories were obtained: 1) Economic infrastructure; 2) Technological infrastructure; 3) Cultural infrastructure; 4) Organizational support.

    Keywords: Lived experience, Efficient design, opportunities, challenges, primary school